Kertépítés,öntözőrendszer,kerítés,gyepszőnyeg öntözőrendszer

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Mikor és hogyan füvesítsünk

Füvesítés

A füvesítés legalkalmasabb időpontja a tavaszi, kora őszi időszak, de ha öntözni tudunk, megfelelő gondozással, a nyári időszakban is telepíthető gyep. Késő ősszel, illetve a tél előtt már nem célszerű füvesíteni, mert a talaj hőmérséklete ebben az időszakban már várhatóan nem éri el a fejlődés megindulásához szükséges 5-7ºC-ot.

Szép gyepfelület csak komoly előkészítéssel érhető el, melynek az alábbi módon zajlik:                                                                  
A füvesítést - a terület gyomosságától függően - gyomirtással kezdjük. Az ehhez szükséges szereket permetezővel juttatjuk a felületre. Mivel a gyomirtó szerek oldat formájában szívódnak fel a növények zöld részein keresztül, a permetezésre a legmegfelelőbbek a kora reggeli és a késő esti párás órák. Mivel szeles időben fennáll az elsodródás veszélye, csak szélmentes időben szabad gyomirtózunk. A gyomirtó szerek hatása hőmérsékletfüggő, általában többszöri ismétléssel körülbelül 10-14 nap szükséges a teljes gyomtársulás elpusztításához.
A gyomok teljes elpusztítása után következik a terület tisztítása, melynek során eltávolítjuk az elpusztult gyommaradványokat, köveket és nagyobb rögöket.
Majd a terület talajának fellazítását követően megtörténik a tereprendezés, melynek eredménye egy sima, apró morzsás talajszerkezet.
Mélyásás után a területnek 2-3 hét ülepedési időre van szüksége, máskülönben hepehupás lesz a talaj.
Magvetés előtt áthengerezzük a felületetet, és gondoskodunk a talaj megfelelő tápanyag-utánpótlásáról, mely történhet szerves vagy műtrágyával.
A vetett fű az eredés időszakában rengeteg odafigyelést igényel. Könnyen gyomosodhat, ugyanakkor a friss fűre szelektív gyomirtó szer használata nem ajánlott.
A talaj-előkészítéstől a nyírásig minimum 20-25 napra van szükség, ezt követően vehető igénybe és terhelhető a gyep.

Előnye: A füvesítés olcsóbb, mint a gyepszőnyeg, és nem minden esetben igényel automata öntözőrendszert - ezt a megrendelő igénye és a terület határozza meg.

Hátránya: A vetés és az igénybevétel közötti időszak hosszú, felülvetést igényel, könnyebben gyomosodik.
Fű vetésről még...

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz