Kertépítés,öntözőrendszer,kerítés,gyepszőnyeg öntözőrendszer

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Miből is áll ?

Öntözőrendszer

Nagyvonalakban az öntözőrendszer összetevőiről és annak telepítéséről.

A terület felmérése után elkészített méretarányos vázlatrajzunkra rajzoljuk be a szórófejeket.
A területet, amennyiben lehetséges, osszuk szabályos négyszögekre.
A fejeket úgy helyezzük el a kertben, hogy a szomszédos, illetve egymással szemben lévő fejek vízsugarai éppen elérjék a másik fejet, tehát törekedjünk a fejtől-fejig történő öntözésre mind spray, mind rotoros szórófejek esetében. Ezt az átfedéses szórófejkiosztást célszerű betartani, hiszen a fúvókától távolodva a forgóvízsugár egyre nagyobb területet öntöz , így a szórófejtől távolabb eső részekre egyre kevesebb víz jut. A korszerű szórófejeket egytől-egyig úgy alakítják ki, hogy fejtől fejig történő szórással érjük el a legjobb egyenletességet, így az üzemeltetés során rengeteg vizet spórolhatunk meg. Egy kevesebb fejjel megépített rendszer öntözési egyenletessége jelentősen romlik, így gyakran 1,5 - 2 x-es vízmennyiséget kell kijuttatnunk ahhoz, hogy ne legyenek kiszáradt területek a kertben, ez ráadásul más területek túlöntözésével is jár, így kerülendő.
A legritkább esetben fordul csak elő, hogy kizárólag azonos csapadékintenzitású szórófejjel dolgozunk, illetve a rendelkezésre álló vízmennyiség elegendő az egész kert egy menetben történő beöntözésére. Ezért az öntözőrendszert kisebb darabokra osztjuk, melyek működését a mágnesszelepek segítségével az automatika vezérli. Átlagosan a következőképpen néz ki.

Megvalósítás a terv alapján a területen kitűzzük a szórófejek helyét, kijelöljük az árkok nyomvonalát, illetve a szelepdobozok, valamint a vezérlő automatika és az esőérzékelő pontos helyét. A második fontos lépés az árokásás és az összes járulékos földmunka elvégzése. Amennyiben meglévő gyepfelületre telepítjük az öntözőrendszert, akkor döntsük el, hogy gyeptéglázással, vagy felülvetéssel pótoljuk vissza a gyepet az árkok nyomvonalán. Amennyiben szép, összefüggő, sűrű gyepfelületen dolgozunk, akkor célszerű gyeptéglázni, hiszen így a munka végeztével szinte teljesen láthatatlan munkánk nyoma. Ez nyilván időigényesebb és költségesebb eljárás, mint a betemetett árkok fűmaggal történő felülvetése.
Az árokásást a csőfektetés követi, ilyenkor először kiépítjük a gerincszakaszt , majd onnan minden egyes zóna vezetékét kifektetjük. Amikor a csővezeték hálózatot elkészítettük, akkor következik a szórófejek csatlakoztatása,szivatyú vagy közmű csatlakoztatása vezérlő automatika kiépítése egyéb munkálatok elvégzése megrendelés szerint. Ezután állítsuk be először a fix oldalt (a fúvókacső elforgatásával), majd a kívánt szórási szöget a fúvóka szögállító gyűrűjével . Rotoros szórófejeknél a fix oldalt sok esetben nem a fúvókacső elforgatásával, hanem az egész szórófej meneten történő elforgatásával tudjuk beállítani, a szórásszög állítására pedig a legtöbb típusnál a fej tetején található szórásszög-állító csavart találunk, de sok kivétel is akad, így szerelés előtt mindenképpen járjunk utána az adott típus beállításának.
Amennyiben van csepegtető zónánk az adott kertben, csatlakozzunk rá a tekercs csepegtető csővel a megfúrós idomba csavart csepegtetőcső-indító idomra, majd magunk előtt görgetve a tekercset haladjunk végig a sövények és ágyások mentén, melyeket csepegtetve szeretnénk megöntözni. Szélesebb ágyásoknál kb. 60 cm-es távolságra oda vissza, vagy kígyózva is vezethetjük a csepegtető csövet, arra ügyeljünk azonban, hogy nagyon ne törjön meg a cső forduláskor. A csepegtető csövekhez vásárolhatunk toldókat, T-idomokat, könyökidomot, végelzárót, stb. A csepegtető csöveket érdemes lerögzíteni a talajon, erre speciális csepegtető cső rögzítő tüskéket használhatunk, így a cső nem mozdul el jobbra-balra nagyobb mértékben és oda csepeg a víz, ahová szánjuk.
Figyeljünk arra, hogy a szelepdoboz fedele teljesen szintbe kerüljön a környező tereppel, belül a szelepek hozzáférhetőek legyenek. A szelepdoboz alá rakjunk agroszövetet, vagy geotextiliát, hogy a szelepek ne a sárban feküdjenek és hogy a vakondokokat megakadályozzuk abban, hogy feltöltsék földdel az egész dobozt.
A szelepek és a vezérlőkábel összekötéséhez használhatunk vízmentes kábelcsatlakozókat. Miután a mágnesszelepeknél minden kötést leellenőriztünk, kössünk be a vezérlő automatikába is minden kábelt, majd csak a legutolsó lépésként dugjuk be a vezérlő transzformátorát a konnektorba.
Végül próbáljunk ki minden egyes zónát a vezérlő manuális indítás állásában.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz