Kertépítés,öntözőrendszer,kerítés,gyepszőnyeg öntözőrendszer

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Gyepszőnyegről néhány gondolat.

Gyepszőnyegezés

Gyepszőnyeg vagy füvesítés?

A gyepszőnyeg minden zöldfelület létesítésénél felhasználható, és a nagyobb beruházási igényért cserébe magasabb hozzáadott értéket képvisel a füvesítéssel szemben. A gyepszőnyeg különösen ajánlott, amennyiben a létesítést követően egyrészt a minőség, másrészt a gyors használatbavétel igényként jelentkezik.
Általánosságban a helyi termőhelyi viszonyok, a létesítendő terület nagysága, a minőséggel szemben támasztott követelmények, a költségvetés nagysága valamint az időbeli tényezők határozzák meg, hogy füvesítünk vagy gyepszőnyeg fektetése mellett döntünk.
Hogy kiválaszthassuk az adott felületnek megfelelő füvesítési eljárást, hasonlítsuk össze a fűmagvetést a gyepszőnyegfektetéssel:

Figyelembe veendő tényezők

Füvesítés

Gyepszőnyegezés

Kockázat

Magas
Minőségét a következő tényezők befolyásolhatják károsan: erózió, szélkár, zivatar, madárkár, gyomosodás, optimálistól eltérő vetési időpont, stb..

Alacsony

Telepítési idő

Tavasz-
Ősz- legjobb
Tél és nyár- biológiailag kedvezőtlen, következménye hiányos, foltos kelés

Egész évben, még fagyos körülmények között is, bármikor, amikor gyepszőnyeg rendelkezésre áll

Talaj előkészítés

Tápanyaggal feltöltött, megművelt, apró morzsás, szintezett, enyhén tömörített, gyom és idegen anyag mentes, simított felület

Vetőmag minősége

A kereskedelemben kapható magok eltérő minőségűek. Nagy a bizonytalanság a csírázási erély, tisztaság tekintetében.

Általánosan a magasabb minőségi
követelményeknek megfelelően nemesített fajtákból álló, eltérő felhasználási igényű, nagy biológiai igényeket kielégítő keverékek alkalmazása.  

Gyepborítás egyenletessége

Tápozási károk, erózió, eltérő csírázási körülmények következtében egyenetlen lehet

Teljesen egyenletes

Gyomosodás

Nagyon jelentős problémát okozhat több hónapon keresztül.
Kezdetben szakember által végzett vegyszeres kezelés válhat szükségessé a gyominvázió visszaszorítására

Minimális, kezelhető

Vízigény

Magas vízigény
A vetést az első négy héten állandóan nedvesen kell tartani a megfelelő arányú csírázás érdekében, a csupasz talaj hamar kiszárad

Víztakarékos
Fektetés után alapos öntözés az első 2 hétben, utána mérsékelt vízigény, beárnyékolja a talajt, nem szárad ki olyan gyorsan

Talaj erózió, vízelfolyás

Esők elmoshatják nemcsak a fűmagvat, hanem a talajt és a tápanyagokat is

Heves záporok megkötése, eróziós károk és elmosódások nélkül

Látvány

Egyenetlen lehet, nyitott helyekkel

Azonnal vonzó látvány

Használhatóság

Az első 4 hónapban intenzív gondozást, ugyanakkor nagyon mérsékelt használatot tesz lehetővé

Legyökeresedésig, lerakás után 2 hétig kis forgalom, utána igénybe vehető

Költség

Alacsonyabb

Magasab

Összességében megállapítható, hogy a füvesítés kisebb telepítési költségekkel jár, mint a gyepszőnyegezés, ugyanakkor a telepítést követően fokozottabb karbantartást igényel, ami a gyakorlatban több élőmunkát, magasabb vízszámlát, és több trágyázási / vegyszerköltséget igényel, ráadásul kezdetben kevésbé használható zöldfelületet biztosít, amelynek a vizuális látványa rendszerint meg sem közelíti az egyébként magasabb létesítési költségekkel járó, ugyanakkor a későbbiekben kisebb ráfordítást igénylő gyepszőnyegezéssel nyert zöldfelület esztétikai élményét. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy füvesítéssel nem érhetnénk el csodálatos eredményt.

Akár a fűmagvetés, akár a gyepszőnyegezés mellett döntünk, fontos tudni, hogy szép gyepet csak napos helyen lehet fenntartani, árnyékban a pázsitfüvek nem fejlődnek megfelelően. A gyep élettartama 8-10 év, ezért előfordulhat, hogy a telepítés idején még napsütéses a terület körül később megnőnek a cserjék és a fák, így a gyep árnyékba kerül és emiatt elmohásodik. A mohásodás ellen természetesen lehet tenni, mint ahogy a hagyományos füvesítéssel létrehohozz gyepet is lehet még dúsítani, ha nem találjuk elég sűrűnek, homogénnek a kialakult felületet. Minden az adott kerttől és a ráfordított energiánktól függ.

Gyepszőnyegről még...

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz